Een burn-out? Hoe kun je het voorkomen

Afbeeldingsresultaat voor picture woman burn out

De zon schijnt onbarmhartig op Marlies gezicht ze onthult scherpe vouwen. Ze vertellen een eigen verhaal. Geïrriteerd stopt Marlies een losse haarlok achter haar oor en kijkt onrustig om zich heen maar vooral niet naar mij. Wanneer ik vraag hoe het met haar gaat begint haar lip te trillen. Ze is doodmoe en ziet het allemaal niet meer zitten. Ik schenk haar een glas water in en wacht af.

MET MINDER MENSEN MEER WERK

Marlies wil niet zeuren. Ze is een sterke vrouw, een superwoman! ‘Ik moet me ook niet aanstellen. Bovendien er valt niets te klagen. Het werk was leuk, ja, het is nu erg druk door de reorganisatie. Met minder mensen, meer werk, je kent dat wel. En de kinderen zijn de laatste tijd lastig. Mijn man heeft net een nieuwe baan en is weinig thuis. En als hij er is wil ik hem graag ontlasten.’

 SLAPELOOSHEID; TE VEEL HOOI VALT VAN DE VORK

‘Ik kan me ook moeilijk ontspannen en lig veel te malen in mijn hoofd vooral als ik in bed lig. Ik ben steeds maar bezig met wat nog niet af is. De gedachtestroom krijg ik niet stil. Als de wekker gaat, schrik ik dat het al weer tijd is. Eigenlijk ben ik bekaf maar ik moet toch harder werken want ik raak achter op mijn werk. En door mijn moeheid maak ik fouten en ik ben vooral bang dat ik deze functie niet meer aankan’.

ACHTERLIGGENDE OORZAKEN?. ANGST OM NIET TE VOLDOEN?

Als ik doorvraag over wat de gedachten in haar hoofd zijn, blijkt dat Marlies vooral last heeft van een kritische eisen. Iets wat lijkt op dat het nooit goed genoeg is en dat ze het misschien toch allemaal niet aankan. Marlies is bang om niet te voldoen aan de eisen die ze vooral aan zich zelf stelt. Ze neigt naar perfectionisme.

AANPAK;  FYSIEK, EMOTIONEEL EN MENTAAL NIVEAU

Marlies is al aardig op weg om een burn-out te ontwikkelen. Om erger te voorkomen vraag ik haar hoe ik haar kan helpen. Ze wil zich weer graag kunnen ontspannen, meer balans in haar werk en privé leven en vooral ook minder opzien tegen haar werk. Samen gaan we aan de slag.

 

STAP 1.

EEN COACHING PLAN OM HET TIJ TE KEREN

Om het tij te keren gaat ze aan de slag op verschillende niveaus (fysiek, emotioneel en mentaal). Als eerste starten we met mindfulness voor meer rust in haar hoofd. Door de oefeningen ervaart ze (weer) contact met haar lichaam.

Een lichaam liegt niet; het geeft signalen wanneer de belasting te groot is. Wanneer je vaak over je grenzen gaat en de signalen negeert, verleer je om naar hiernaar te luisteren. Op termijn veroorzaakt dit nare klachten. Dit is bij Marlies ook duidelijk het geval, met haar slapeloosheidsklachten. De eisen die ze aan zichzelf telt waardoor het plezier in haar werk afneemt.

Stap 2.

EEN PRIORITEITEN LIJST GEEFT HAAR MEER RUST

Daarnaast maken we een prioriteitenlijst die we in blokken in haar agenda zetten. Belangrijk is dat er afwisseling is werken en rustmomenten. Zo vraag ik aan haar om haar taken te verdelen in zogenaamde 3 kasten.

  1. Taken die energie geven
  2. Taken die energie kosten
  3. Neutrale taken.

Vervolgens vraag ik aan haar waar ze het meeste tijd meer bezig is. En wanneer ze pauzes neemt de zogenaamde hersteltijd. Al doende wordt Marlies zich bewust van waar ze haar meeste energie in steekt en hoe weinig tijd ze neemt om te herstellen.

De volgende opdracht is het opnieuw indelen van haar werkweek op basis van de informatie van haar kasten. Zodat er meer rust, structuur en balans ontstaat.

Voor haar hersteltijd krijgt ze korte mindfulness opdrachten mee die ze drie keer per dag kan uitvoeren (3 tot 5 minuten).

Ook gaat ze met haar man en haar leidinggevende om de tafel om samen een betere taakverdeling te organiseren. En voorzichtig pakt ze haar sport weer op. Een uitdaging.

 

STAP 3.  

HAAR NEGATIEVE DENKPATRONEN OP HET SPOOR

Via de REBT (Rationele Emotieve Behaviour Training) komt Marlies haar negatieve denkpatronen op het spoor. Welke gedachten en vooral overtuigingen veroorzaken het gedrag waar ze last van heeft? En vooral ontdekt ze handvatten om dit ineffectieve gedrag om te buigen. Vervolgens trainen we via rollenspel meer effectief gedrag. Onder andere in het stellen van grenzen en in leren om nee te zeggen en vaker ja zeggen tegen haar wensen.

 

STAP 4.

EEN IDEALE WERKDAG’  

Marlies heeft weinig plezier in haar werk ook omdat ze bang is dat ze (te)veel fouten maakt. En omdat ze veel taken op haar bord heeft.

Om te achterhalen hoe ze idealiter wil werken doen we een geleide fantasie opdracht. Via de theater methodiek laat ik haar ervaren en visualiseren hoe haar ideale werkdag eruit ziet.

Daarna evalueren we haar ideale dag en trekt ze de lijn naar haar huidige werkdag.

Ze ervaart een kloof tussen haar huidige en ideale werkdag.

 

STAP 5. EEN STAPJE DIEPER MET VOICE DIALOGUE

We graven een stapje dieper. Welke gedachten of omstandigheden zorgen ervoor dat deze kloof er is? Via de Voice Dialogue techniek geef ik haar een opdracht om haar verschillend gedachten uit te spreken. Elke gedachte krijgt een stem door middel van een stoel die ze in de ruimte plaats. Zo komt ze haar ineffectieve en effectieve, helpende gedachten op het spoor.

INTERNE DIALOOG

Ik vraag haar om uit het ‘speelvlak’ van de stoelen te stappen en naar haar eigen interne dialoog te kijken. Wat kan ze veranderen? Marlies herkent haar beperkende gedachten en overtuigingen die leiden tot een patroon waarin ze vooral veel moet en goed moet doen en niet klagen maar dragen. En natuurlijk geen fouten maken.

Ze vindt ook haar helpende gedachten. Zodat ze zicht krijgt hoe ze anders kan kijken naar een situatie. En wat kan ze anders doen? Wat kan ze wel beïnvloeden op haar werk en taken en wat niet?

 

HERHALINGEN VAN LEERERVARINGEN VOOR MEER RESULTATEN

Marlies wil voorkomen dat ze vervalt in een ‘herhaling van zetten’. Daarom kiest ze voor onze Masterclass: Personal Leadership. Hierin verdiept ze in interactie met ‘Peers’ haar gedrag zodat ze in voor haar lastige werksituaties niet terugvalt in ‘oud’ gedrag.

Herhalingen van leerervaringen zorgen ervoor dat ‘effectief gedrag’ ook echt beklijft.

ZELFBEELD

Een half jaar later evalueren we haar coaching en de 2 daagse masterclass.

En wat blijkt? Marlies heeft taken gedelegeerd, ze heeft weer energie en plezier in haar werk. Maar bovenal heeft Marlies haar zelfbeeld bijgesteld. Ze is een krachtige vrouw maar zeker géén superwoman.

Zo is het leven en werk een stuk leuker én gezonder.

HERKEN JE DIT VERHAAL?

Klik hier en maak meteen een vrijblijvend sparringgesprek en ontvang persoonlijke goede tips voor jouw situatie.

Scroll to Top