Verlies je je baan? Hoe voorkom je teleurstellingen?

loopbaan coaching

Ben je bang dat je je baan verliest? Maak je je zorgen over de toekomst? En schiet je meteen in de actie om door te gaan om weer werk te vinden? Het verlies van je baan en collega’s waar je zo vertrouwd mee bent kan hard aankomen. Vaak ga je dan te snel aan de slag met solliciteren. Daardoor kun je blikschade oplopen en dat is iets wat je juist nu niet kunt gebruiken.

Een achtbaan van emoties bij het verlies van je baan

De ‘life event scale’ is een schaal waarin van 1 tot en met 10 gebeurtenissen staan die veel impact hebben op iemands leven. Hier hoort het verlies van een baan ook in thuis.
Opeens zijn je baan en je inkomen niet meer vanzelfsprekend. Misschien wil je het nog even ontkennen dat je situatie is veranderd? Of ben je regelmatig boos en verdrietig? Het kan ook zijn dat je onzeker of angstig bent over je toekomst. En dat is allemaal heel logisch.

Ga niet te snel van start, sta je in je kracht?

Door jarenlange ervaring in het begeleiden van outplacement, merk ik dat mensen vaak te snel gaan starten met het vinden van ander werk, terwijl je nog geen ruimte in je hoofd hebt voor het maken van een goede vervolgstap. Meestal leidt dit tot teleurstelling en ontmoediging, je staat nog niet in je kracht. Je bent aangeslagen waardoor het nog lastiger is om jezelf goed te profileren tijdens vervolg sollicitaties of netwerkgesprekken. Voor je het weet zit je dan in een negatieve spiraal.
Daarom ondersteunen wij mensen dan ook voor een korte en goede verliesverwerking. Waardoor je je vanuit je kracht aan de slag gaat voor het vinden van jouw baan. Zodat je het verlies van je vorige functie snel achter je laat.

Stel jezelf deze belangrijke vragen

Naast het verwerken van je emoties is het belangrijk dat je stilstaat bij welke baan echt goed bij je past. Hiervoor zijn de volgende vragen belangrijk:

• Wat zijn je kwaliteiten of talenten?
• Waar krijgt je energie van?
• Wat zijn je (werk)waarden?
• In welke werkomgeving kom je goed tot je recht?

Het is best lastig om hierop een goed antwoord te geven. Iemand die hier veel onderzoek naar heeft gedaan is Edgar Schein. Hij heeft een loopbaan anker test ontwikkeld. Deze test geeft je snel een goed antwoord in wat je kwaliteiten, behoeften en motivaties zijn. Dit heeft hij vertaald in 8 loopbaan ankers.

Een combinatie van kwaliteiten, drijfveren, behoeftes en motivatie

In zijn test combineert Schein de kwaliteiten, drijfveren, behoeftes en motivaties van mensen en vertaalde deze in verschillende loopbaan ankers. Uit de test komt het voor jou meest belangrijke anker naar voren.

blog - verlies baan

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als je de test hebt gedaan dan ontvang je een rapportage. Het geeft je een goed inzicht in welk loopbaananker jouw voorkeur heeft. Waardoor je inzicht hebt in
• Wie je bent
• Wat voor werk bij je past en
• Welke taken en werk omgeving je motiveren.

Een de persoonsbeschrijving kun je ook kunt gebruiken voor je c.v.
Een goede voorbereiding is het halve werk toch?!

Wil je weten wat jouw specifieke kwaliteitenloopbaan anker is?

Scroll to Top